چقدر مضطرب هستید؟
مرد با عصبانیت از پمپِبنزین بیرون آمد، سوار ماشین شد و از همان لحظه شروع کرد به غرزدن که چرا با این همه عجله باید کلی وقت صرف بنزینزدن کنم؟ نیمی از امروز تمام شد فقط بهخاطر اینکه تو دیروز بنزین نزدی، چرا تنبلی کردی؟ من که هر روز سرکار میروم و فرصت این کارها را ندارم؛ تو باید به این امور رسیدگی کنی.»
در ماجرای بالا واکنش مرد، واکنشی غیرعادی نیست. حتما شما هم بسیار با چنین افراد و واکنشهایی مواجه شدهاید. عکسالعمل افراد در موقعیتهایی که کمی برخلاف میلشان است، متفاوت است. برخی افراد خود را سرزنش میکنند، مدام از گرفتاریها و مشکلات زندگی مینالند و یا دیگران را به باد انتقاد میگیرند که چرا چنین اتفاقی افتاده است و درضمن آنها را مقصر رخدادها میدانند و مثلا میگویند: «اگر کمی بیشتر توجه میکردی، حتما اینچنین نمیشد.» اما هستند افرادی که چنین اتفاقاتی را خیلی جدی نمیگیرند و به نظرشان هرکسی ممکن است گاهی مسئلهای را فراموش کند یا مرتکب اشتباهی شود؛ همانطور که خود آنها بارها در زندگیشان مرتکب اشتباه شدهاند. در این مواقع دلیلی ندارد دیگران را سرزنش کنیم و بهجای آن میتوانیم واکنشی بسیار بهتر از خود نشان دهیم.
شیوه برخورد ما با مشکلات و ناامیدیها براساس دو عامل شکل میگیرد: 1- ویژگیهای ذاتی و شخصیتی ما که از بدو تولد همراه داریم 2- الگوهای رفتاری که از دیگران آموختهایم. تغییر عامل اول کار سادهای نیست اما تغییر مورد دوم بهمراتب آسانتر است؛ چون آموختن و یادگیری تا آخرین لحظه زندگی ادامه دارد؛ بنابراین عامل دوم قابلکنترلتر است. اطرافیان ما و آنهایی که درکنارشان بزرگ شدهایم و با هم کار و زندگی میکنیم، میتوانند برروی برخورد ما در شرایط پرتنش و استرسزا بسیار موثر باشند. همه انسانها در شرایط و موقعیتهای گوناگون با استرس مواجه میشوند؛ مسلما شما هم بارها چنین موقعیتهایی را تجربه کردهاید. تابهحال فکر کردهاید که هرچندوقت یکبار مضطرب میشوید؟ چگونه با استرس کنار میآیید؟ چقدر از روش مردی که درابتدای مطلب درمورد او صحبت کردیم، استفاده میکنید؟
اگر نگران سلامتیتان هستید و نمیتوانید بهسادگی با شرایط پراسترس زندگی کنار بیایید، از همین امروز دستبهکار شوید و عادات و رفتارهای خود را تغییر دهید. برای شروع میتوانید به پرسشهای زیر پاسخ دهید تا از میزان استرس خود بیشتر آگاه شوید.