پول در رابطه چه تأثیری دارد؟
چگونه پول میتواند به یک رابطه کمک کند یا آن را به ویرانی بکشاند. پول یکی از سختترین موضوعات برای گفتگو هست. حتی در بعضی از موارد افرادی که در رابطه هستند ترجیح میدهند در مورد مسائل جنسی صحبت کنند ولی صحبت در رابطه با پول و مادیات برایشان سخت است. پول و امور مالی با بسیاری از مسائل شخصی در ارتباط است از جمله ارزش گذاری های شخصی، قابلیت غلبه بر شک و تردید در تصمیمگیری ها، غرور، قدرت خرید و حتی اشتیاق به برتری داشتن نسبتبه دیگران.
بدون تردید مسائل مالی یک موضوع مهم در رابطه است. اینکه فردی در مورد مسائل مادی چگونه فکر میکند و چگونه خرج و یا پس انداز میکند میتواند یک رابطه را تقویت و یا خراب کند.
پیتزو جوزف در سال 2024 دو تحقیق مطالعاتی در زمینهاینکه چگونه شباهت ها و تفاوتها در تفکر نسبتبه مسائل مادی میتواند به رضایت داشتن از رابطه تأثیرگذار باشد، انجام داد. انگیزههای مادی میتواند یکپارچه و منسجم و یا غیر یکپارچه درنظر گرفته شود.
انگیزههای مادی یکپارچه شامل تمایل فرد به کسب درآمد بیشتر است تا بتواند احساس ارزشمندی، غرور و آزادی بیشتری را تجربه کند و ای قابلیت را پیدا کند که بتواند تفریحات لذتبخش بیشتری را تجربه کند.
انگیزههای مادی غیر یکپارچه شامل تمایل فرد به کسب درآمد بیشتر جهت ولخرجی و ریختوپاش های بیشتر برای احساس برتری داشتن نسبتبه دیگران و جبران کمبود اعتمادبهنفس خود است. در مطالعاتی 1628 شرکت کننده مرد و زن که متأهل بودند یا درگیر یک رابطه بودند درنظرسنجی شرکت کردند و درآمد خودشان و شریک عاطفیشان را گزارش کردند. آنها انگیزههای کسب درآمد خود و پارتنرشان را بیان کردند. همچنین شرکت کنندگان اعلام کردند که چه مقدار استرس و فشار مالی را در طول رابطه تجربه کردهاند. در ادامه نیز شرکت کنندگان یک فهرست شانزده گزینهای رضایت مندی زوجین را تکمیل کردند که در آن میزان رضایت خود از رابطه را بیان کردند. نتایج مطالعه بسیار جالب بود. انگیزههای مادی یکپارچه با میزان رضایت مندی بیشتری از رابطه همراه بود. نگاه زوجین به مسائل مادی براساس انگیزههای مادی غیریکپارچه با میزان رضایت مندی کمتری از رابطه همراه بود. علاوه بر آن عدم نگاه یکسان به مسائل مادی ارتباط مستقیمی با شادی کمتر در یک رابطه داشت.
نتایج مطالعه اول نشان داد که علیرغم دشواری در گفتگو در مورد مسائل مادی باید بر این مشکل غلبه کنند و در یک رابطه راجع به تفکر هر کدام نسبتبه مسائل مادی گفتگو و تبادل نظر کنند. عشق و علاقه و تفریح و سرگرمی به تنهایی برای حفظ یک رابطه و احساس خوشبختی کافی نیست. در تحقیق شماره دو نیز محققان زوج هایی را انتخاب کردند و از آنان خواستند انگیزههای شخصی خود را از کسب درآمد بگویند و همچنین انگیزههای اقتصادی پارتنر خود را نیز بازگو کنند. این تحقیق آزمایشی بود تا انگیزههای واقعی کسب پول و نسبت آن با میزان واقعی رضایتمندی از رابطه را بررسی کند. این مطالعه شامل 236 شرکت کننده (118 زوج) بود. در این بخش هم نتایج مشابهی بدست آمد.
انگیزههای واقعی شخص و انگیزههای برداشت شده از پارتنر، هردو با افزایش میزان رضایتمندی زوجین از رابطه مرتبط است. همچنین مطلبی که در این گزارش به چشم خورد این بود که عدم تطابق انگیزههای زوجین برای کسب پول با کاهش میزان رضایت آنها از رابطه نیز نسبت مستقیم داشت. نتایج هردو تحقیق بر اهمیت شناخت دیدگاههای طرف مقابل از پول و کسب درآمد و مسائل مالی تأکید میکند. پارتنرهایی با عزتنفس بالا دلایل بسیار متفاوتی برای کسب درآمد در مقایسه با افراد با اعتمادبهنفس پایین دارند. افراد با شخصیت بی ثبات ممکن است پول خود را نیز بدون دلیل و هیجانی خرج کنند. اگر بهدنبال شریک عاطفی با ایدههای مشابهدر رابطه با پول و مادیات میگردید مطمئناً گفتگوی دشواری خواهید داشت. برای مثال؛ احتمالاً اینکه متوجه شوید طرف مقابل دارای عزتنفس بالا و یا فردی با عدم ثبات در تصمیمگیری هست کار ساده و کافیای نیست. این ویژگیهای اخلاقی ممکن است به مسائل مالی گسترش یابد.
در اینکه مطالعات فوق بسیار مفید و سودمند هستند شکی نیست ولی ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که این تحقیقات در آمریکای شمالی انجام گرفته است و ممکن است قابل تعمیم بر تمام فرهنگ ها نباشند. بنابراین تکرار این تحقیق در فرهنگ های دیگر نیز میتواند مفید باشد. در ادامه پیشنهاد میشود قبل از اینکه پولتان را با پارتنرتان شریک شوید ضروری است در رابطه با اینکه چقدر از پولتان را باید پس انداز کنید و چقدر از آن را خرج کنید به گفتگو بپردازید.
نویسنده دکتر باربارا گرینبرگ
مترجم: مجیدرضا درودیان