اعتمادبهنفس چيست؟
برای افزایش اعتماد به نفس چه کار کنیم؟
به ميزان علاقه، اطمينان و غروري كه نسبتبه خود داريد، اعتمادبهنفس ميگويند. هميشه افراد زيادي وجود داشتهاند كه به دلايل بسياري زندگي را دو بعدي ميبينند و بههمين دليل نميتوانند تواناييهاي خودشان را بشناسند و زندگي برايشان بيمعني شده است.
افرادي هستند كه در هيچ زمينهاي اعتمادبهنفس ندارند اما معمولا كمبود اعتمادبهنفس، در جنبههاي بهخصوصي از وجود هر فرد است. بهطور مثال، آنها كه از لحاظ ظاهر اعتمادبهنفس ندارند، زندگي اجتماعي برايشان بسيار دشوار خواهد شد. اين افراد تصور ميكنند كه در مجامع عمومي كسي به آنها توجه نخواهد كرد و مجبور ميشوند كه از اول تا آخر مجلس در گوشهاي تنها بنشينند.
در زندگي زناشويي هم ممكن است كمبود اعتمادبهنفس مشكلات زيادي ايجاد كند. ممكن است فرد همچنان در رابطهاي كه خود ميداند برايش مسموم و ناسالم است، باقي بماند درحالي كه از اين رابطه خوشحال نيست، اما تصور ميكند كه قادر نيست اين وضعيت را بهبود بخشد.
فقدان اعتمادبهنفس ميتواند در زندگي كاري افراد هم تاثير منفي بگذارد و انگيزه و علاقه فرد را براي پيشرفت از بين ببرد.
اگر بخواهيم اين مساله را در مقياس كليتر بررسي كنيم، فرد فاقد اعتمادبهنفس ممكن است از انجام همه كارها سر باز زند و بيهدف باشد فقط به اين دليل كه تصور ميكند توانايي انجام كاري را ندارد. اما الان ديگر زمانش رسيده است كه اين رويه را تغيير داده و اين را باور كنيد كه شما قادر به انجام هر كاري هستيد.
چه چيز منجربه فقدان اعتمادبهنفس ميشود؟
اعتمادبهنفس پايين ممكن است در شرايط مختلف ايجاد شود. در محيطهاي اجتماعي ممكن است با افرادي سر و كار داشته باشيد كه شما را تحقير كنند. وضعيت ظاهريتان نيز تا حد زيادي در اين زمينه موثر است.
محيطي كه در آن به دنيا آمده و پرورش يافتهايد نيز روي اعتمادبهنفس شما تاثير دارد. بچهاي كه هيچوقت احساس نكرده فردي بهخصوص است و از طرف والدين حمايت نشده با اين تفكر رشد خواهد كرد كه هيچكس او را دوست نداشته و براي او ارزشي قايل نيست.
محيط كار شما نيز روي اعتمادبهنفستان تاثير دارد. اگر كارهايتان مورد تشويق قرار نگيرد و توجهي به آنها نشود و همكارانتان وجودتان را ناديده بگيرند، اعتمادبهنفستان كاهش پيدا خواهد كرد.
چه كساني در معرض ابتلا به آن هستند؟
چون عوامل بسياري ممكن است به ازدستدادن اعتمادبهنفس بينجامد، ميتوان گفت كه همه در معرض خطر ابتلا به آن هستند اما بعضي شرايط نسبتا جديتري دارند.
همه انسانها ممكن است در يك جنبه از زندگي خود احساس كمبود اعتمادبهنفس داشته باشند. اما هميشه راههايي براي مقابله با اين مشكلات وجود دارد. در اينجا راههايي را به شما معرفي ميكنيم كه با انجام آنها بتوانيد ارزش خود را درنظر خودتان بالاتر ببريد و اعتمادبهنفستان را افزايش دهيد.
اگر ميخواهيد اعتمادبهنفستان را دوباره بهدست آوريد، در اينجا شش راه به شما معرفي ميكنيم:
1- خود را با ديگران مقايسه نكنيد.
هميشه به ياد داشته باشيد كه انسانها با هم متفاوتاند. دليلي ندارد كه همه ما تواناييهاي يكساني داشته باشيم و كارهاي مشابهي انجام دهيم. اگر سعي كنيد خود را با هر كسي كه سر راهتان قرار ميگيرد مقايسه كنيد، خيلي زود از خودتان خسته و دلسرد خواهيد شد و ديگر قدرت انجام كاري را نخواهيد داشت.
2- خود را دست كم نگيريد.
سعي كنيد ارزش خود را بهعنوان يك انسان كشف كنيد. دليل نميشود اگر كسي از شما خوشش نيامد و شما را فرد جالبي تصور نكرد، تصور همه مردم اين باشد. اگر كسي از شما خوشش نيامد اصلا ناراحت نشويد، مشكل خودش است نه شما. چون افراد زيادي هستند كه شما را دوست دارند و برايتان ارزش قايلند.
3- فهرستي از كارهايي كه انجام داده و در آنها موفق بودهايد، تهيه كنيد.
سعي كنيد روي كارهايي كه در آن موفق بودهايد، متمركز شويد. اما اگر چنين چيزي در سابقه كاريتان پيدا نكرديد اصلا ناراحت نباشيد. شايد پشت اين همه ناتواني لبخندي نهفته باشد و قدرتي باشد كه بتواند باعث خنده ديگران شود و يا حتي شايد توانايي در شما وجود داشته باشد كه هنوز كشفش نكردهايد. سعي كنيد ليستي از كارهاي انجامشدهتان تهيه كنيد. مهم نيست كه كوتاه يا بلند باشد. با اينكه حتي ممكن است نتوانيد فكرش را بكنيد اما همين كارها ميتواند اعتماد شما را دوباره به خودتان جلب كند.
4- سر خود را بيشتر گرم كنيد.
تفريحاتي براي خود درست كنيد كه به آنها علاقه داريد. ممكن است به كتاب خواندن علاقهمند باشيد، يا به باشگاه برويد يا هر كار ديگري. هرچه زمان بيشتري به انجام كارهاي مورد علاقهتان اختصاص دهيد، كمتر وقت داريد خودتان را سرزنش كنيد. اما مساله مهمتر اين است كه اين كار باعث ميشود شما احساس كنيد مفيد هستيد و اين به شما هدف ميدهد.
5- با افراد مثبت نشست و برخاست كنيد.
گاهي اوقات بودن در جمع افرادي كه از خودتان هم افسردهتر هستند، بيشتر به ضررتان خواهد بود. حتي اگر تنها باشيد بيشتر بهنفعتان خواهد بود تا با آنها. بهجاي چنين افرادي سعي كنيد با افرادي مراوده كنيد كه ميتوانند شما را شاد كنند. اگر اطرافتان را با افرادي پر كنيد كه شما را قبول دارند. باعث ميشود شما هم خودتان را قبول داشته باشيد.
6- در جلسات روانشناسي شركت كنيد.
امروزه درمانهاي زيادي براي اين مشكل پيشنهاد ميشود. به اين افراد توصيه ميشود در جلسات روانشناسي شركت كنند چون بسيار موثر است. كتابها و نوارهاي زيادي هم در اين زمينه ارايه ميشود.
با خودتان صادق باشيد.
من چيزي در مورد شما نميدانم، اما ميدانم كه امروز در اين دنيا كينه و نفرت بهاندازه كافي وجود دارد و در اين موقعيت بدترين كار اين است كه شروع كنيم از خودمان هم متنفر شويم. شما فقط يك بار به دنيا ميآييد، و همين يك بار هم زندگي خيلي كوتاهي خواهيد داشت، پس نگذاريد كه ديگران مانع شادي شما شوند.
سعي كنيد تواناييهاي خود را بشناسيد و ببينيد كه در چه زمينههايي فردي ويژه هستيد. افرادي كه نميتوانند تواناييهاي شما را ببينند ارزش اين را ندارند كه دور و برتان باشند.