چگونه درتعطيلات اوقات خوشي دركنار هم داشته باشيم؟
دردسرهاي تعطيلات نوروزي
«از بچگي عاشق تعطيلات عيد بود؛ هنوز خاطرات آن دوران، مثل بوي سبزه، خرید كيف و كفش نو، تعطيلي مدرسه و بازي و تفريح هم كه ديگر جاي خود داشت؛ اما حالا تا اسم تعطيلي عيد و ديدوبازديد ميآید، ناخودآگاه افکار زیادی به ذهنش هجوم میآورند؛ اینکه كجا بايد بروند، احتمالا دوباره مثل هميشه براي اولويت براي رفتن خونه خانواده خود يا همسرش بايد كلي بحث کنند. گاهي هم كلي حرف و حديث درمورد مسافرترفتن یا نرفتن میشود و دهها سوال و فكر و خيال ديگر که نميگذارد اندكي از شوروشوق كودكانه رسيدن تعطيلات نوروزي را در خود زنده نگه دارد! الان با نزديكشدن به تعطيلات عید بيشتر به فكر راهي براي هرچه بهتر برگزاركردن آن است؛ طوريكه حداقل بچهها بتوانند بيشتر از آن لذت ببرند، ولی همين فكر و خيالها مانع ميشود كه اينگونه تعطيلات را دوست داشته باشم و مانند دوران كودكي بتوانم از آن لذت ببرم ...»
معمولا تعطيلات براي هركدام از ما ميتواند لذت بخش و بهيادماندني باشد. ولي اين موضوع دركودكي به این جهت پررنگتر بوده كه مسئوليتمان براي برنامهريزي و چگونگي گذراندن اين ايام كمتر است؛ درحالیکه برای بزرگترها این ایام متفاوت است. اما
چگونه ميتوانيم در تعطيلات بيشتر از بودن دركنار همديگر لذت ببريم؟
كدرشدن روابط در تعطیلات
معمولا يكي از چيزهايي كه در زندگي باعث بروز مشكلات میان همسران ميشود، قرارگرفتن در مراحل تصميمگيري است؛ یعنی زمانیکه افراد نميتوانند درست برنامهريزي كنند و يا قادر نیستند به گونهاي با هم حرف بزنند كه منجربه بحثوجدل نشود.
درواقع زمانی مثل تعطيلات نوروزي که زوجها مدتزمان زيادي دركنار هم ميمانند، يكي از مشكلات، نداشتن برنامهريزي برای لذتبردن از لحظات است. متاسفانه بسياري از ما ياد نگرفتهايم كه براي اوقاتفراغت خود بهخوبي برنامهريزي كنيم؛ بههمین دلیل يا برنامهريزيهايمان در تعطيلات آنگونه كه ميخواهيم پيش نميرود و یا با مشكل مواجه ميشويم.
گاهي هم اختلافات قبل از شروع تعطيلات به دليل همكارينكردن همسران با يكديگر براي آمادهشدن براي مقدمات تعطيلات نوروزي آغاز ميشود. درواقع همين مسائلكوچك هم موجب بهوجودآمدن مسائل اقتصادي باعث كدرشدن روابط ميشود.
نگاه مختلف همسران به تعطيلات
ميتوانگفت گاه زن و شوهر دو دیدگاه متفاوت به تعطيلات دارند؛ يا فكر ميكنند تعطيلات ميتواند فرصتي براي محكمشدن روابط زناشويي بشود يا تصور میکنند مشکلاتشان در ایام تعطیل نمایانتر میشوند.
چطور ميتوانيم از تعطيلاتمان بيشتر لذت ببريم؛
درواقع نخستين كار نوشتن اولويتهاست مثلا قصد داريد چهكارهايي بكنيد؛ مثلا شايد اولويت يك نفر مسافرت باشد يا شخص ديگري ترجيح بدهد در خانه استراحت كند يا بهديدوبازديد بپردازد و ...
يعني وقتي اولويتهايخود را مكتوب ميكنيم، بهتر ميتوانيم به آنها عمل كنيم و مهمتر از همه اينكه دو طرف ميتوانند به توافق برسند.ضمن اينكه هنگام بروز مسائل اقتصادي خيلي اوقات افرادي بيشتر دچار مشكل ميشوند كه در اين حوزه با همديگر رو راست نيستند؛ مثلا اگر هردو كار ميكنند هيچوقت از ميزان حقوق یکديگر اطلاع ندارند و بههمين دليل شايد چيزهايي را براي خريد تقاضا كنند كه از توان مالي طرف مقابل خارج است. براي همين بايد بتوانيم ضمن برنامهريزيهاي صحيح، ازلحاظ اقتصادي نيز شرايط دو طرف را درنظر بگيرند.
اختلاف همسران به دلیل برنامهريزيهاي مختلف برای تعطیلات
زن و شوهر با توجه به علايق هردویشان بايد شرايط مختلف را براي گذراندن تعطيلات خود درنظر بگيرند؛ مثلا يك نفر دوست دارد به سفر برود که دراينصورت زوجین ميتوانند چند روز را مطابق ميل او بگذرانند و با توجه به اينكه طرف مقابل ترجيح ميدهد بيشتر در خانه بماند، مطالعه كند يا به ديدوبازديد بپردازد، شرايط را براي اين كار هم فراهم کند.
ولي گاهي در همين مسافرتها و ديدوبازديدها مشكلاتي با خويشان و اقوام دو طرف پيش ميآيد كه بايد ازقبل خودمان را براي قرارگرفتن در اين شرايط هم درنظر بگيريم و اولويت را به خود وخانوادهمان بدهيم. تا اينكه بتوانيم بيشتر بههمديگر توجه كنيم؛ يعني فراموش نكنيم ما قبل از اينكه بخواهيم اقوام و خويشاوندان خود را ببینیم، قصدمان اين است كه به خانواده خودمان خوش بگذرد و اوقات خوشي را دركنار هم داشته باشيم. براي اين كار حتما بايد حريم شخصي همديگر را حفظ كنيم؛ به گونهاي كه حتما وقتي را مختص خودمان درنظر بگيريم و با يكديگر هماهنگ باشيم تا بتوانيم اهداف خود را بهخوبي پيش ببريم.
درواقع ميتوان گفت این مورد درصورتی امکانپذیر است که زوجین همدیگر را بشناسند، با یکدیگر روراست بوده براي تعطيلاتشان برنامهريزي منظم داشته باشند كه اين موضوع برميگردد به اينكه دو طرف تا چه اندازه با همديگر دوست هستند. و همراه
لجبازيهاي آزاردهنده همسران
گاهي هنگام تصميمگيريهاي مهم براي زندگي، يكي از دو طرف دائم ميخواهد خواستههاي خود را پيش ببرد و به علايق طرف مقابلتوجهي ندارد. درواقع اين موارد به رابطه قبلي زوجين برميگردد؛ یعنی وقتي افراد در تمام طول سال مشكل پيدا ميكنند، طبيعي است كه هنگام برنامهريزي براي تعطيلات هم با مشكل مواجه میشوند و هركس میخواهد نظرش را آنطور كه خودش دوست دارد، به ديگري تحميل كند. البته ما نميتوانيم بگوييم كه دو نفر هيچوقت نبايد اختلافنظر داشته باشند؛ ولي مشكل آنجاست كه درصورت بروز این مشکلات، نتوانند آن را بهدرستي حلوفصل كنند.
لجبازيكردن يك طرف باعث ميشود كه هميشه يا طرف مقابل را از خود برنجاند يا به گونهاي او را ترغيب كند تا مطابق ميل او رفتار كند كه درهرصورت هيچكدام آنها را به نتيجه مناسبي در ارتباط نميرساند، ولي اگر ما مهارت حل مسئله داشته باشيم، ميتوانيم رابطه را به گونهاي پيش ببريم كه كمتر با اين مشكلات مواجه شود. براي اين كار بايد بتوانيم مسئله را از جنبههاي مختلف بررسي كنيم.
درواقع افراد لجباز علاوهبراينكه خودخواه هستند. نميتوانند ديدگاهها و علايق طرف مقابل را درك كنند. براي مقابله با اين رفتارها بايد با كمتوجهي و بياعتنايي به اين لجبازيها، ميتواند موثر واقع شود؛ بهاينترتيب كه فرد لجباز خودش خسته شود. همچنين وقتي فرهنگ گفتوگوي درست را بياموزيم، بهتر ميتوانيم مشكلات را حلوفصل كنيم؛ البته حرفزدن قالب خاص خودش را دارد. روانشناسان هم توصيه ميكنند كه بهطورخلاصه با همصحبت کرده و سعي كنيد حتما هدف و خواسته اصلي خود را بيان كنيد و اصلا مبهم حرف نزنيد. اگر هم اختلافنظري پيش بيايد، بايد آن را بهخوبي مديريت كرد.
اگر بتوانيد قبول كنيد زماني تعطيلات به شما خوش ميگذرد كه بههمسرتان هم خوش گذشته باشد، حتما با هم همکاری خواهید کرد و تعطيلات خوبي پيش رو خواهید داشت.