مطالعه کنم یا تست بزنم؟
17 سال دارم، ساکن کاشان هستم و امسال قصد دارم در کنکور شرکت کنم. تا الان از مقالات شما بسیار استفاده کردهام و درحالحاضر برنامهریزی خوبی دارم، ولی نمیدانم بیشتر وقتم را باید به مطالعه اختصاص بدهم یا تست بزنم؟ البته هربار که میخواهم تست بزنم، استرس شدیدی میگیرم و حتما باید چند ساعتی آن مبحث را مطالعه کنم و بعد به سراغ تستها بروم. لطفا تا زمانم از دست نرفته است، راهنماییام کنید.
داوطلب گرامی، از اینکه مطالب ما در موفقیت تحصیلی شما نقش داشته است، خرسندیم. درواقع پرسش شما در این موقع از سال، جزو سوالات پرتکرار داوطلبان است؛ ولی قبل از پاسخ، بهتر است ابتدا مشخص کنیم که تستزدن چه فایدهای دارد و اصولا چرا باید تست بزنیم؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت که ما تست میزنیم تا:
الف. برایمان سوال ایجاد شود
یکی از بهترین تکنیکهای یادگیری و افزایش تمرکز، تستزدن قبل از مطالعه مباحث است. سعی کنید قبل از یادگیری یک مبحث، حداقل ۱۰ تست را با اطلاعات قبلی خودتان حل کرده و حتما در انتهای کار درصد خود را محاسبه کنید و پاسخ تشریحی سوالها را ببینید. تستزدن قبل از مطالعه، مغز را برای یادگیری آماده میکند و تمرکز را حین مطالعه افزایش میدهد؛ چراکه با این کار، مغز با چالش یادگیری آن مبحث مواجه میشود. علاوهبرآن حین مطالعه، تمرکز برروی یافتن پاسخ سوالات و نکات مهم است، نه افکار دیگر!
ب. یاد بگیریم
بعضی از داوطلبان یک مبحث را چندبار میخوانند، ولی تستهای آن را رها میکنند و فقط در زمان آزمون با پرسشهای آن مبحث آشنا میشوند؛ درصورتیکه بسیاری از مطالب به دلیل فرّار بودن و یا داشتن نکات جزئی، نیازمند تست بیشتر هستند تا مطالعه بیشتر. واژگان زبان انگلیسی، آرایههای ادبی، واژگان عربی، قرابت معنایی شعرها، مفهوم آیات دین و زندگی، نکات دروس محاسباتی مانند فیزیک و ریاضی، بخشهایی از شیمی، ژنتیک و بسیاری دیگر از بخشهای دروس مختلف نیازمند تست بیشتر هستند تا مطالعه چندباره.
پ. یافتههای خود را بسنجیم
زمانیکه تسلط کافی بر مباحث مختلف پیدا کردیم، نوبت سنجیدن آن فرامیرسد. داوطلبان زیادی را دیدهام که آزمونگرفتن از خود را تا یک ماه مانده به کنکور به تعویق میاندازند و هر زمان که بحث آزمون میشود، میگویند به دلیل استرس زیاد فعلا فقط مطالعه میکنیم!
درواقع این به تاخیرانداختن، فرار از مواجهه با تستها و آزمون اصلی (کنکور) است. شما دیر یا زود با کنکور مواجه میشوید، پس بهتر است زودتر خود را محک بزنید. یادتان باشد که بعد از عید، تستزدن اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد؛ یعنی از الان به بعد بهتر است ابتدا مباحث مختلف را با تستهای دستهبندیشده کنکورهای گذشته از خود آزمون بگیرید و ضمن شناسایی اشکالات خود، آنها را رفع کنید.
پ. مهارت آزموندادن را تمرین کنیم
هدف نهایی از تستزدن، آزمونگرفتن و رفع اشکال تستها، موفقیت در کنکور است. افرادی که این مهارت را بیشتر تمرین کنند، در کنکور نیز موفقتر خواهند بود. سعی کنید از الآن به بعد مانند روز کنکور تست بزنید؛ یعنی تستهای هر درس را در زمان مشخص آن حل کنید. برگه پاسخنامه را کنار دست خود بگذارید و جواب را در آن علامت بزنید. با لباس رسمی پشت میز مطالعه خود بنشینید و تمامی شرایط را مطابق کنکور، شبیهسازی کنید.
احتمالا زمانیکه این تمرین را شروع میکنید، مضطرب خواهید بود و این اضطراب، کاملا طبیعی است و شما را آماده میکند تا در روز کنکور کمتر مضطرب شوید و با تسلط بیشتری به سوالات پاسخ دهید.
نسبت را رعایت کنیم
برای تسلط بیشتر بر دروس، بهتر است ترکیبی از مطالعه و تست را در برنامه خود داشته باشید. این نسبت از اواخر فروردین به بعد کمی تغییر میکند؛ یعنی۷۰ ٪ از برنامه ما به تستزدن و رفع اشکال و ۳۰ ٪ دیگر به مطالعه بخشهایی که کمتر بر آنها مسلط هستیم، اختصاص داده میشود.
شاید این نسبت برای شما تعجبآور باشد و یا بگویید که این کار را به دلیل استرس زیاد نمیتوانم انجام دهم، ولی بهتر است بدانید که مغز شما اکنون نیاز به بازخوانی اطلاعات دارد، نه یادگیری موضوعات جدید؛ پس بهتر است خود را برای تست بیشتر و مرور نکات حین تستها آماده کنید و از مطالعه کلی و مفصل مباحث خودداری کنید.
داوطلب عزیز، درنظر داشته باشید که مدیریت زمان باقیمانده تا کنکور اهمیت بالایی دارد. برای همین نباید این زمان باقیمانده را به کارهای حجیم و سنگین اختصاص داد، بلکه باید با تکنیکهای گفتهشده در بالا، بیشترین استفاده را از آن برد.
شاد و پرتلاش باشید
محمّد برزگری
مشاور تحصیلی و روانشناس